Sporen van de vrijheid – Toen en Nu

In de Achterhoek wordt 75 jaar vrijheid vanuit het centrale thema ‘Samen vieren wij vrijheid en vrede’ beleefd. Het accent ligt niet zozeer op de militaire strijd als wel op 75 jaar lang vrijheid met elkaar, aan weerszijden van de Nederlands-Duitse grens.
De expositie is als onderdeel van het grensoverschrijdende regioprogramma Gelderland Herdenkt in samenwerking met het Grenslandmuseum gemaakt door het Nationaal Onderduikmuseum en is in mobiele vorm te zien aan weerszijden van de grens bij alle deelnemende gemeenten.

Persoonlijke verhalen

In de expositie Sporen van de Vrijheid, worden persoonlijke verhalen van toen verbonden met verhalen van nu. Het zijn de verhalen van mensen die aan den lijve hebben ervaren dat vrijheid niet vanzelfsprekend is en daar anderen over willen vertellen. Verhalen van 75 jaar geleden worden aangevuld met naoorlogse verhalen, zoals die van de Cultuurverbinders, ervaringsdeskundigen die mensen opvangen die gevlucht zijn voor de oorlog en in ons land een ‘veilig’ onderkomen vinden.
De centrale expositie kan men bezoeken in het Grenslandmuseum in Dinxperlo. Ook zijn daar lokale verhalen aan de expositie toegevoegd.
De mobiele, ‘reizende’ expositie is ook te zien in de deelnemende negen Nederlandse en negen Duitse gemeenten van de grensstreek. Zo worden toen en nu met elkaar verbonden zodat wij het gesprek kunnen voeren over het belang van vrijheid en onze democratie.

De expositie kent drie thema’s met negen hoofdpersonen die vertellen over de waarde van vrijheid en hoe we die doorgeven.

Lokale geschiedenis

Als aanvulling op “Sporen van de Vrijheid” geven grote themapanelen een goed beeld van de situatie in Dinxperlo tijdens de bezetting en de jaren erna. Door middel van grote foto’s en korte teksten worden zestien onderwerpen belicht. In vitrines zijn bijbehorende voorwerpen te zien.
Als sluitstuk van de expositie zijn bijzondere voorwerpen opgesteld uit de verzameling van René en Mark Westendorp uit Dinxperlo.

75 jaar Vrijheid