Dinxperlo – springplank voor bevrijding Achterhoek en Twente

In maart 1945 als vervolg op de mislukte Operatie Market-Garden lukt het een Geallieerde invasiemacht om de Rijn (Niederrhein) in Duitsland over te steken. Na vijf dagen van onafgebroken strijd naderen de Schotten van de 51st Highland Division (de Rijn overgestoken bij Rees, via Esserden, Bienen, Millingen en Isselburg) eindelijk de Nederlandse grens. In een nachtelijke verrassingsaanval, uitgevoerd in de vroege uren van 29 maart, vallen de bruggen over de Aa-Strang en Holtwicker bach onbeschadigd in Schotse handen.

De Schotse infanterie krijgt de opdracht om Dinxperlo nog in de avond van 29 maart in te nemen. De aanval wordt voorafgegaan door een zwaar bombardement op het toch al gehavende dorp. De verwoestingen zijn groot en onder de burgerbevolking vallen meerdere slachtoffers. Rond 01:15 uur melden de Schotten dat het hele dorp in handen is.

Met de kreet: ‘die Engelsen bunt ‘r’, komt de door het oorlogsgeweld versufte bevolking de ochtend van 30 maart voorzichtig uit de schuilkelders tevoorschijn en ziet urenlang eindeloze kolonnes van tanks en andere voertuigen de hoofdstraat van Dinxperlo passeren in de richting van Aalten. De weg voor de bevrijding van de Achterhoek en Twente ligt volledig open.

Impressie en ervaringen van deelnemers

Tijdens deze Battlefield Tour volgen wij het spoor van deze
51st Highland Division.

1) We beginnen op de Duitse oorlogsbegraafplaats te Weeze.

2) De volgende stop is de Psychiatrische Inrichting Bedburg-Hau waar we ingaan op de bewogen geschiedenis van deze instelling.

3) Dan gaan we naar de Rijn bij Hönnepel de plaats waar de eerste troepen van de 51st Highland Division op 23 maart 1945 de oversteek over de Rijn gemaakt hebben.

4) Vervolgens zullen we via Bienen, Millingen en Isselburg het spoor van die 51st Highland Division volgen op hun route naar Dinxperlo dat zij in de nacht van 29 maart innemen.

Wilt u deze Battlefield Tour zelf ervaren?

Deze Battlefield Tour wordt met de (eigen) auto gedaan en is een dagtocht. Onderweg is er voldoende gelegenheid voor koffie/lunch en toilet bezoek.
Start in Dinxperlo 09:00 uur en terug in Dinxperlo tussen 16:00 en 17:00 uur. Verzamelen bij het Grenslandmuseum, Markt 3 in Dinxperlo, 08:30 uur.
Kosten per persoon zijn € 20,00 en dienen voor aanvang van de tour, ter plaatse, te worden voldaan. Koffie/lunch zijn voor eigen rekening.
Een Battlefield Tour vindt plaats als er zich 4 personen hebben aangemeld.
Heeft u nog vragen? Dan kunt u contact opnemen met Jaap Snijders, 0630742452.

De Battlefield Tour Operation Plunder is een productie van Jaap Snijders i.s.m. Stichting Grenslandmuseum Dinxperlo.