Grenslandmuseum zoekt vrienden

Om de levensvatbaarheid van het Grenslandmuseum in de toekomst te kunnen waarborgen, staan er diverse zaken op de agenda; plannen die onder meer moeten leiden tot een officiële museumregistratie. Eén van die plannen is de ingrijpende verbouwing van het 230 jaar oude pand op de Markt. Daarvoor is er nog dit jaar een aanzienlijk bedrag nodig, volgens Bertie Bussink, voorzitter van Stichting Bewaar ‘t Olde, waarvan het Grenslandmuseum deel uitmaakt.

Bussink: “Ik kan nog niet over alles in detail treden; maar om alle plannen te kunnen uitwerken moeten we eerst zorgen dat we voor het eind van dit jaar over ruim 45.000 euro beschikken. Een groot deel hebben we, maar in ons budget ontbreekt nog zo’n 25.000 euro. Wanneer we verzekerd zijn van dit bedrag, dan pas kunnen de andere plannen ook worden uitgewerkt. Daarom hebben we de ‘Vrienden van het Grenslandmuseum’ opgericht. We hopen daarmee ‘vrienden’ te vinden die het museum met een jaarlijkse donatie financieel willen ondersteunen. Daarnaast zou het fantastisch zijn wanneer particulieren en bedrijven een éénmalige schenking willen doen, om het bedrag voor de renovatie zeker te stellen. Wij willen, nee, we moeten dit jaar nog met de dakisolatie aanvangen, iets wat de eerste prioriteit heeft. Aangezien het een Rijksmonument is, zal er vanaf die kant ook subsidie komen, maar voordat die financiële bijdrage beschikbaar is, gaat er heel veel tijd overheen en bovendien zal die bijdrage niet voor de algehele renovatie gelden. Daarom zijn we in eerste instantie aangewezen op eigen middelen. Tevens gaan we een ANBI-status aanvragen waarmee het geschonken bedrag aftrekbaar wordt op de belastingaangifte van de gulle gever. Uiteraard krijgen de vrienden en sponsoren als dank een naamsvermelding in het museum. 

Cultureel erfgoed zeker stellen
Het Grenslandmuseum in Dinxperlo is het enige museum in Nederland dat het samenleven in een grensgebied weerspiegelt. Daarmee heeft het een unieke plaats in het totale aanbod van Nederlandse musea.
Bussink: “‘Onze’ grens bepaalt al eeuwenlang het leven en werken in Dinxperlo en Suderwick; het authenthieke materiaal en foto- en filmmateriaal spreekt hierbij tot de verbeelding. Het is niet alleen een stukje streeknostalgie, maar het is ook belangrijk voor de jeugd. De huidige generatie groeit op zonder Europese grens, maar het is wel belangrijk te weten hoe het is wanneer je geen vrije toegang hebt tot je naaste buur aan de overkant van de straat. Het is van groot belang om ons cultureel erfgoed zeker te stellen. Daarbij is iedereen ervan overtuigd dat het museum hier in Dinxperlo, op deze historische plek én in dit historische pand thuishoort.” 

“Om het voortbestaan van het Grenslandmuseum zeker te kunnen stellen, moeten we met de tijd meegaan; ons kunnen meten met andere musea. Door de renovatie, verduurzaming en aanpassingen van het museum aan de huidige maatstaven, kunnen we ook gaan samenwerkingen met de Aaltens Musea, de Koppelkerk in Bredevoort, en de culturele instellingen in de regio Bocholt. Om dat te kunnen bereiken moeten we voldoen aan de eisen voor de inschrijving in het landelijk museumregister. Daar moeten we nu hard aan gaan werken; het is tijd om als museum volwassen te worden. We hopen niet alleen op een grote draagkracht vanuit de gemeenschap, maar ook op de gulle hand van de inwoners en bedrijven van Dinxperlo.” 

De aanmeldingsformulieren voor een jaarlijkse bijdrage of een eenmalige donatie zijn te vinden op de website van het Grenslandmuseum en als link op de Facebookpagina. Ook zijn de formulieren verkrijgbaar bij de VVV en het Kulturhus. Ingevulde formulieren kunnen worden afgegeven op Polstraat 3 in Dinxperlo of tot en met 31 oktober tijdens openingstijden in het Grenslandmuseum. Voor meer informatie kan men contact opnemen met Bertie Bussink, tel. 06-30841708. 

Bron: dinxpersnieuws.nl – Door Iris Jansen

Delen: