Fietstocht/Rondwandeling: “Grensbelevenissen Dinxperwick”

za 16 juni 2018:

Start: 11:00 – 14:00 uur

Grensovergang/Slagboom Dinxperlo-West (Navigatie: Anholtseweg 34), Dinxperlo, Gelderland, 7091 CJ Nederland 

Tevens ontvangt u hier meer informatie over de route.

(Fotos: GrenzBlickAtelier /Joop van Reeken)

Als ergens de ultieme beleving te vinden is van het leven op de grens van twee landen, dan is het in het Achterhoekse Dinxperlo. Deze plaats is vergroeid met het Duitse Suderwick (samen Dinxperwick), waardoor de grens hier midden over straten en stoepen loopt. Het gevolg is een vriendschappelijke mix van twee culturen die met elkaar verbonden zijn. Zo vind je er een gezellig drukke weekmarkt en het Grenslandmuseum, waar veel boeiende informatie te vinden is over dit tweelingdorp, de douanegeschiedenis en het daaraan verbonden smokkelverleden.

Tijdens de fietstocht of wandeling komt u verrassend veel te weten over de grote invloed van de grens op de bewoners van Dinxperlo en Suderwick. Soms was de grens een echte hindernis, vaak een ergernis en tegenwoordig bijna geschiedenis. In de route zijn ook de bijzondere borden opgenomen van de Berlijnse kunstenares Kristina Leko. Op grote borden heeft zij de herinneringen van mensen aan de grens vormgegeven. Stap tijdens of na de tocht binnen in het Grenslandmuseum of bezoek de fototentoonstelling FACadE in het Bolandshof.

De fietstocht is op eigen gelegenheid te fietsen. Op 16 juni kunt u tussen 11.00 uur en 14.00 uur starten bij de grensovergang Dinxperlo-West/Brüggenhütte.

Delen: