Erfgoedfestival: Typhoon en Jaap Robben nu online!

Het Erfgoedfestival 2020 is begonnen! Afgelopen zondag, op 27 september, openden we het Erfgoedfestival met optredens van Mr. Weazley, Typhoon en Jaap Robben live vanuit Musis in Arnhem.

We kijken uit naar een prachtige festivalmaand! Aanstaande zondag 4 oktober komen de eindresultaten online van het verblijf van Suzanne Liem en Anne Soldaat & Clean Pete.

NU ONLINE: Typhoon

“Hoe fijn is het als je écht kan zeggen wat je wilt zeggen zonder dat je aan de schandpaal wordt genageld”, dat dacht Typhoon tijdens zijn verblijf op Slot Loevestein. In zijn nieuwe nummer, geschreven voor het Erfgoedfestival, brengt hij het actuele thema van het vrije woord (weer) tot leven.

Kijk hier het optreden terug.

NU ONLINE: Jaap Robben

“Willkommen, willkommen, willkommen”, oreert schrijver Jaap Robben tijdens de opening van het Erfgoedfestival. Tijdens zijn verblijf in het Grenslandmuseum ging hij op zoek naar Duits-Nederlandse liefde aan de grens. Wat betekent deze grens nu nog in het dagelijks leven van mensen in en nabij het grensdorp Dinxperlo.

Kijk hier het optreden terug.

Wat vinden de locaties?

We vroegen de residentielocaties naar een eerste reactie op het nieuwe werk van ‘hun’ artiest. Bekijk hieronder hoe de eindresultaten van Typhoon en Jaap Robben door Slot Loevestein en het Grenslandmuseum werden ontvangen.

De inspiratie achter de kunstwerken

Tien kunstenaars resideerden op verschillende erfgoedlocaties in Gelderland. Ze lieten zich inspireren door de plek en het thema Oost/West. Welke subthema’s zijn hier uit voortgekomen? Lees hieronder alvast meer over waar de artiesten van aankomende zondag door zijn geraakt.

Suzanne Liem en Museum Bronbeek

Het verzorgingshuis voor veteranen ging op slot vanwege corona. Suzanne mocht het leven vastleggen in deze zo benauwende tijd. Voor ze haar camera aan het werk zette, sprak ze met de mannen die hier verblijven. Sprak ze heel veel. En dan spreekt de camera. Met mededogen, humor maar vooral: gevoel, kundigheid, precisie en verbeeldingskracht. Een ongewone kijk op een ongewoon huis. In een ongewone tijd, dat ook. Gaat dat zien!

Anne Soldaat & Clean Pete en Huis Verwolde

Het drietal ging naar Huis Verwolde in Laren, liep de Chinese Kamer in en was verkocht. Verrast door de schoonheid van en in de kamer was er al vlug een nieuwe song geboren, met als titel (uiteraard) ‘Chinese Kamer’. Hoorbaar: het subtiele gitaarwerk én de rock van Anne Soldaat. De sprookjesachtige kleinkunst-betovering van Clean Pete. En tot hun eigen verbazing: klassieke muziek. Een muzikale droom.

Verhalen van aanhakers

Panters, keizers, wierook en rijke kleuren

De Gebroeders van Lymborch brachten de middeleeuwen tot leven. Hun geschilderde miniaturen zijn zo gedetailleerd en vernieuwend dat de broers nog steeds gezien worden als de grondleggers van de westerse kunst. Met inspiratiebronnen van over de hele wereld schilderden ze werken waarin culturen samenkwamen. Lees verder.

Spansier: slachtoffer van een vervangende grens

In aanloop naar WOII verlaten veel joodse en politieke vluchtelingen Duitsland om aan het naziregime te ontsnappen. De Nijmeegse vakbondsman Henk Spansier zet zich in die tijd in voor de opvang van Duitse vluchtelingen en verspreidt het verzetsblad Freie Presse in Nijmegen en omstreken. Tot hij wordt opgepakt, door de Duitsers. Lees verder.

Mareschaussees in oorlogstijd

Het is inmiddels bijna twee maanden geleden dat de capitulatie is ondertekend. Op 5 juli 1940 verliest de Nederlandse Marechaussee haar militaire en koninklijke status. Vanaf dat moment valt ze onder het ministerie van Justitie van bezet Nederland. Een kwart van de marechaussees is dan al gevlucht naar Engeland, vaak opgenomen in de Prinses Irenebrigade. Degenen die nog in Nederland zitten, komen voor een belangrijke keuze te staan. Lees verder.

Hoe kasteel Doornenburg in Kleefse handen belandde

Het middeleeuws kasteel Doornenburg is gelegen in een uithoek van Gelderland. In de Betuwe waar de Rijn en Waal splitsen, staat de eeuwenoude burcht die het familiebezit is geweest van verschillende welgestelde Gelderse families.
Jaren geleden is er in een Duits familiearchief een document opgedoken waaruit blijkt dat er een strijd tussen oost en west is geweest. Lees verder.

STOPMOTION FILM: Museum Buren en Oranje

Xanne en Ise van Pelt, de juniorvloggers van het Erfgoedfestival, gingen op bezoek bij Museum Buren en Oranje en maakten een animatie over het huwelijk tussen prins Willem van Oranje en gravin Anne van Buren-Egmond.

Delen: